50 000 golflabdát halásztak ki a tengerből

Egy fiatal búvárnő, Alex Weber Kaliforniában több tízezer golflabdát talált a tenger mélyén. Matthew Savoca, a Stanford University-n működő tengerbiológus, számolt be arról, hogy egy (akkor) 16 éves fiatal lány felvette vele a kapcsolatot, miután az édesapjával és egy barátjával Carmel-by-the-Sea-nél búvárkodás közben nagy mennyiségű golflabdát láttak a tenger mélyén.

A három búvár több mint tízezer műanyaggolyót hozott a felszínre – a legtöbbjük sértetlen volt, de voltak köztük sérültek, és darabokra szétesettek is.

Savoca csatlakozott hozzájuk, és végül együtt több mint 50 000 golflabdát halásztak ki a tengerből, ami együttvéve egy kis teherautónyi tömeget tett ki. A „Marine Pollution Bulletin” szaklapban tette közzé az így összeállt búvárcsapat a tapasztalatait.

A tanulmányból megtudjuk, hogy a golflabdák különböző golfpályákról kerültek a kaliforniai tengerbe. A tengerben azonnal lemerültek a meder aljára. Idővel a kövektől megsérültek, és kioldódtak a vízben. Így mérgező vegyi anyagok jutottak a tengerbe, ami aztán a tengeri állatok testébe kerültek.

A körülbelül 50 000 összegyűjtött golflabdából valószínűleg mintegy 28 kilogramm szintetikus anyag kerülhetett a tengerbe – Savoca kutató szerint.Egyelőre nem tudjuk, hogy világszerte mekkora szennyezést okoznak a golflabdák, hangsúlyozta a tudós. Mindenesetre az lenne a legjobb, ha minél előbb kihoznák őket a tengerből. A tudós a búvárokkal együtt fölvette a kapcsolatot a Carmel-by-the-Sea terület felügyelőivel, pontosan az ott működő környezetvédő szervezetekkel, és velük együtt azon vannak, hogy a kidobott műanyaggolyókat rendszeresen hozzák föl a felszínre.