A gyerek játékkonyha előnyei

A gyerekek látnak maguk előtt egy mintát, amelyet előszeretettel utánoznak. A fiúk általában az édesapjuk által kedvelt tevékenységet végzik, míg a kislányok nagyon szeretnek főzni, sütni és takarítani, mint ahogyan az anyukájuktól is látják. Milyen előnyei vannak egy ilyen játékkonyhának? Mutatjuk a válaszokat!
A gyerek játékkonyha előnyei

Ezek a játékkonyhák nagyon sokféle készséget és képességet fejlesztenek, amellett, hogy a gyermek megtanulja, hogy a mindennapi életben milyen más feladatok vannak még a munka mellett. A különféle eszközök használata a finom motoros készségeket fejlesztik.

A gyerekek sok mindent megtanulnak a különféle ételekről, az egészségtudatos táplálkozásról és természetesen, azt is elsajátítják a szüleiktől, hogyan is kell elkészíteni egy-egy ételt, amelynek fortélyait apától vagy anyától leshetnek el az igazi konyhában, hogy aztán a saját kis konyhájukban ugyanazt az ételt ők is megalkossák.

Amikor a gyermek olyan dolgot játszik, amit a szülőktől tanulnak – ilyen a főzés és sütés imitálása is – más készségük is fejlődik, például ilyen a nyelv és a kommunikáció, a tervezés, a szervezés készsége, a számolás, de a kreativitásuk és a képzeletük is fejlődik.

Milyen játékkonyha közül válogathatunk? A kínálatban megtalálhatók a fa és a műanyag konyhák. A fából készült játék strapabíróbb, mint a műanyag és nagyon élethű, ezzel szemben a műanyag játékkonyhák sokkal több lehetőséget kínálnak forma és megjelenés tekintetében, illetve alacsonyabb árkategóriával rendelkeznek.

A gyerekkonyhák önmagukban még nem segítik a gyermek fejlődését, azonban a kiegészítőkkel együtt nem csak az egyes szerepeket sajátíthatják el a gyerekek, de valóban imitálni tudják a főzést. Ezt segítik az olyan konyhai kiegészítők, mint a poharak, a bögrék, az evőeszközök, a fazekak, a serpenyők, illetve „ételeket” – nyersanyagok, zöldségek, gyümölcsök, egyéb ételek – is választhatunk a kis konyhába, hogy a gyermek valóban úgy érezze magát a kis birodalmában, mint egy igazi édesanya vagy édesapa, aki éppen ebédet vagy vacsorát készít a gyerekeinek.

A gyártók egyre inkább arra törekszenek, hogy minél élethűbb és funkcionálisabb játékkonyhák készüljenek. Éppen ezért a kínálatban teljesen felszerelt konyhával is találkozhatunk, azaz megtalálható bennük a mikrohullámú sütő, a tűzhely, mosogatógép és a mosogató is. Illetve ezeken a konyhai eszközökön még forgatható gombok is vannak, hogy a gyermek minél életszerűbben tanulja meg, mit és hogyan is kell csinálni a konyhában. Egyes játékkonyhák még hűtővel és fagyasztóval is fel vannak szerelve, illetve rendkívül gondos kidolgozással és luxus kivitelben készülnek. A játékkonyhák között találhatunk hagyományos, klasszikus, vintage és modern kialakítású darabokat is. Ha éppen most szeretnénk ilyen játékot vásárolni a gyermekünknek, érdemes a gyermekkel karöltve szétnézni, hogy valóban olyan terméket válasszunk, amely maximálisan kielégíti a gyermekünk igényeit. Nagyon sokféle, színes, egyszerű, letisztult játékkonyhával találkozhatunk a www.hawaj.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Nyári napközis tábor 2024 Budapesten, Angyalföldön

Nyári napközis tábor 2024 Budapesten, Angyalföldön

A gyerekek több ok miatt is élvezik a táncot. A magzat már az anyaméhben is reagál a zenére, a kicsik, ha még nem is tudnak járni, de a zene ritmusára már táncot imitálnak, a nagyobb gyerekeket pedig hihetetlenül kikapcsolja a mozgásnak ez a formája.

Így hat a gyerekek agyára a számítógép

Így hat a gyerekek agyára a számítógép

Azt, hogy igazán hogy hat a számítógép a gyerekek agyára csak napjainkban kezd érdekessé válni, hiszen az évezred első évtizedében még ki sem fejlődött igazán ez a mostani digitális világ.