Ne csússz le a nyárról, szerezd be időben a kerti medencédet!

Azért van az embernek kertes háza, hogy medence is legyen benne.
Ne csússz le a nyárról, szerezd be időben a kerti medencédet!

Pillanatokon belül a nyakunkon lesz a nyár és ezzel a perzselő hőség. Ki ne szeretne nap, mint nap csobbanni egyet a kellemesen hűvös medencében, napozni annak partján és szükség esetén újra lehűteni magát? Sajnos nem minden esetben teheti meg az ember, hogy ellátogat a közeli strandra, sőt sokszor kedve sincs ahhoz, hogy hatalmas tömegek társaságában, teli medencékben kényelmetlenül töltse a szabadidejét. Ekkor születik meg a saját kerti medence megvásárlásának gondolata, amely napról-napra egyre vonzóbb ötletté érlelődik.

Hogyan válassz kerti medencét?

A számos pro és kontra érv felsorakoztatását követően amennyiben eldöntötted, hogy szeretnéd otthonodat felszerelni egy megfelelő kerti medencével és kényelmesebbé, szórakoztatóbbá, valamint sokkal örömtelibbé varázsolni a forró nyári nappalokat és estéket, akkor érdemes néhány tényezőt tisztáznod az ideális medence kiválasztását megelőzően. Időben kell elkezdened a tervezést, valamint ötleteid megvalósítását, hiszen időre van szükség a medence installálásához, főleg akkor, ha egy épített medencét tervezel.

Mindenekelőtt mérd fel a kertedet. Döntsd el, hogy melyik pontján lenne a legideálisabb elhelyezni a kerti medencédet. Amennyiben egy nagyobb területtel rendelkezel, akkor érdemes megvizsgálni telek lejtését – a szükséges földmunka nagysága miatt, a fekvését – annak érdekében, hogy megfelelő időben érje a nap. Továbbá a rendelkezésre álló terület pontos méreteit. Hiszen a medencén túl szükséged lesz a gépészet, valamint a létra elhelyezésére egyaránt. Mindezen felül pedig minden bizonnyal szeretnél a medence partján napozási lehetőséget is biztosítani. Így a kényelmes kikapcsolódás érdekében pihenőszékekkel, napozóágyakkal övezheted a területet.

Az elképzeléseidhez illeszkedő medence típusa

Érdemes végig gondolnod, hogy mekkora összeget szánsz a medencére. A medence ára nem egy fixen értendő ár, hiszen függhet a végső igényeidtől és elképzeléseidtől. A medence árán túl számolni lehet olyan kényelmi extrákkal, mint a hőszivattyú, az automata porszívó, a vegyszeradagoló vagy éppenséggel a hangulatvilágítás. Ne bízd a véletlenre, kérd szakemberek segítségét már az első lépésektől kezdve.

Amennyiben egy olcsóbb és kevesebb munkával járó megoldást szeretnél, akkor válaszd a fémvázas vagy fém-fóliás modelleket, amelyeket akár te is fel tudsz állítani kertedben. A lényeg, hogy keress egy vízszintes felületet, majd a termőréteg eltávolítását követően használj a medence tervezett helyén geotextíliát. Mindez azért szükséges, hogy egy makacs gaz se legyen képes alulról kilyukasztani hűsölésed elsődleges helyszínét. Méretek tekintetében különböző konstrukciók közül válogathatsz a család nagyságának és a baráti társaság létszámának függvényében.

Időtálló kerti medence típusok

Abban az esetben, ha kifejezetten hosszú távra tervezel és szeretnéd még számtalan nyár alkalmával élvezni a medence nyújtotta előnyöket, akkor neked az épített medencére van szükséged. A legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy olyan nagysága és formája lehet, amilyennek elképzelted. A kényelmesebb használat érdekében nem csak lépcsők, de akár ülések is kialakításra kerülhetnek. Teljes mértékben egyénre szabhatod szín tekintetében is, attól függően, hogy mozaikcsempére vagy fóliára esik a választásod.

A manapság legnépszerűbb típus azonban az épített porocell medence. Falazóelemei innovatív kialakításának köszönhetően kifejezetten magas hőszigetelő képességgel rendelkezik, így magas vízhőmérsékletet biztosít, a hagyományos szigetelés nélküli betonszerkezettel szemben.

Kapcsolódó cikkek

Tippek a kert rendben tartásához

Tippek a kert rendben tartásához

Kertje rendben tartásához fontolja meg, hogy listát készít arról, hogy mit kell elvégezni az egyes zónákban.