5 tipp, hogyan tisztítsa ki vízforralóját

Vízköves a forralója? Nincs ezen semmi szokatlan, éppen ezért létezik néhány módja, hogyan lehet eltávolítani a lehető leghatékonyabban.
Vízforraló tisztítása - tippek!


Miért távolítsuk el a vízkövet a forralóból?

Ha Önöknél kemény a víz, a vízkőlerakódást is biztosan ismeri sok konyhai vagy fürdőszobai felületen. Nem meglepő tehát, hogy a vízforralóját sem kerüli el.

Lényegében az ivóvízben előforduló kalcium lerakódásáról van szó. A vízkövesedés hatására a forralóban lévő víz sokkal lassabban forr fel, így tehát Ön több időt és energiát pazarol. A nagyobbik gond a vízköves forraló esetében, ha az ennél fogva túlmelegszik és könnyen elromlik. További kellemetlenségeket és kínos pillanatokat okozhat az ital felszínén úszkáló vízkő.

Éppen az ilyen kellemetlen helyzetek megelőzésre hoztunk 5 tippet. Eldöntheti mit részesít előnyben, a természetes anyagokat, avagy a drogériákban kapható vegyszereket.

Ecet

Minden háztartásban megtalálható az ecet, és tökéletes anyag a vízkő eltávolításra. Valójában ez 8%-os ecetsav, amely kifejezetten alkalmas a vízkő feloldására. Ha ezzel szeretné megszabadítani forralóját a vízkőtől, használja az ecetet vízzel 1:1 arányban. Melegítse fel a vizet, ám ne forralja, és hagyja a folyadékot benne állni 2-3 órát, aztán öblítse ki a forralót néhányszor. Addig ismételje a leírt folyamatot, amíg minden vízkő el nem tűnik. Egyetlen dolog, ami zavaró lehet, az az ecetszag, de ezen is könnyen segíthet más természetes anyagokkal.

Citromsav

Egy másik természetes vízkőoldó a citromsav, aminek hatalmas előnye az ecettel szemben, hogy nincs kellemetlen szaga. Oldjon fel 2-3 leveseskanál citromsavat egy kis vízben, és ezt a keveréket öntse a forralóba, majd hagyja hatni nagyjából fél, maximum egy órát. Ezt követően öntsön hozzá egy pohár vizet, majd kapcsolja be a forralót és forralja fel a felhígított keveréket. Öblítse ki a forralót néhányszor, esetleg forraljon fel benne újra tiszta vizet. Ha elsőre nem sikerült, eltávolítani a vízkövet maradéktalanul, ismételje meg a folyamatot még egyszer.

A mi tippünk: Ha az Ön vízforralója már nem úgy teljesít, ahogy kellene, vásároljon újat. És ha szeretne az új darabhoz olcsón hozzájutni, ne felejtsen ellátogatni a kuplio.hu oldalra, ahol hihetetlen kedvezmények és kedvezménykódok várják a kedvenc webáruházaiba. Egy Alza Black Friday vagy eMag akció mindig jól jön.

Citromlé

A citromsav helyett bátran használhat citromlevet is. Ebben az esetben egy pohár vízhez adjon 3 kanál citromlevet és az így elkészült keveréket hagyja hatni 30 percig a vízforralóban. Ezután adjon hozzá még egy pohár tiszta vizet és forralja fel. Miután kihűlt, öblítse ki a forralót.

Szódabikarbóna

A vízforralóba öntsön egy kis vizet és adjon hozzá egy kanál szódabikarbónát. Melegítse fel az így készült keveréket, de nem kell felforralnia és hagyja állni akár egész éjszakára. Ezt követően öblítse ki a forralót.

Ha ön jobban hisz a mesterséges készítményekben, elég csak beugrania a legközelebbi drogériába, ahol a rengeteg vízkőoldó közül válogathat. Ha egy ilyen készítménnyel kívánja eltávolítani a vízkövet, mindenképp olvassa el figyelmesen a tájékoztatót és tartsa be lépésről lépésre a leírtakat. bármilyen vegyszer használata után alaposan mossa ki a forralót.

Hogyan előzzük meg a vízkövet?

Annak ellenére, hogy háztartásában kemény a víz, a vízkövet mégis meg lehet előzni, mégpedig ha betartja a következő szabályokat:

  • A forralóban, csak annyi vizet forraljon amennyire szüksége van

  • Ne hagyjon fölösleges vizet a forralóban, hanem öntse ki azt

  • Ne öntsön vizet a már felforralt vízhez, mert úgy gyorsabban vízkövesedik.

Kapcsolódó cikkek