Kis lakás berendezése helytakarékosan

A kis lakások bár rendkívül jól festenek a lakberendezési újságok hasábjain, a valóságban gyakran megnehezítik a tulajdonosok dolgát a helykihasználást illetően. Ha nem figyelünk oda, akkor könnyen megeshet, hogy folyamatosan zsúfoltnak, rendetlennek érezzük majd otthonunkat.
Kis lakás berendezése helytakarékosan

Szerencsére akadnak olyan praktikák, amelyek segítenek, hogy a lakás különböző helyiségeiben a lehető legjobban használjuk ki a rendelkezésre álló teret. A továbbiakban ilyen praktikákat mutatunk be.

A kis lakások berendezése során, az első és legfontosabb szempont, hogy a kihasználatlan tereket is használjuk, ilyen például a fal vagy a mennyezet. Kisméretű konyha berendezésénél jó ötlet, ha a falra kampókat szerelsz fel, ezekre kerülhetnek a serpenyők és más gyakran használt konyhai eszközök.

A másik olyan kihasználatlan hely, amellyel jelentős tároló kapacitásra tehetünk szert az a lépcső alatti terület, ezt úgy kialakítani, hogy polcokat, szekrényeket építünk be, melyek rengeteg dolgot képesek elnyelni.

A falak bepolcozása szintén segít a hely kihasználásában, jó megoldást jelent a kis fürdőszobában is, ahol a megfelelő szaniterek választásával, valamint a fal színével is játszhatunk. A kád helyett érdemes inkább zuhanykabint választani, a tálca nélküli megoldással a hagyományos zuhanykabinnál is több helyet lehet nyerni.

Kicsi alapterületű, de nagy belmagasságú lakásokban felfelé is „terjeszkedhetünk”. A gyerekszobába például érdemes ilyenkor emeletes ágyat választani, így helyet találhatunk az íróasztalnak és a szekrénynek is. Ha kisebb a belmagasság, akkor a pakolható ágy vagy kanapé jelent jó választást.

A lakás minden helyiségére elmondható, hogy a fal megfelelő színének megválasztása, a világosabb színek segítenek nagyítani a teret. Amikor hálószoba színeket nézegetünk lakásfestés előtt, vagy lakásfelújításkor, ezt a szempontot is mérlegeljük.

Bár a növényekből szinte soha sem elég, a kis lakásba nem választhatunk bármilyen és bármekkora növényeket. A túl sok növény zsúfolt hatást kelt, a nagy növények szépsége pedig nem tud érvényesülni, ha egy kicsi nappali szuszakoljuk be őket.

Az előbbiek miatt érdemes inkább kisebb, ugyanakkor dekoratívabb növényekben gondolkodni, amelyeket a dohányzó asztalon, komódon helyezünk el, ahol vonzza a tekintetet. A nagytermetű és hatalmas levelű szobanövényekről inkább mondjunk le.

Ha kisebb lakásba keresünk szobanövényt, jó választás lehet például a kistermetű csipkeharaszt, a korallvirág, a törpebors, vagy egy színpompás bromélia is, de az üzletek kínálatában ezeken kívül is számos kistermetű szobanövényt találunk, csak a képzelet szab határt!

Ha szívesen olvasnál további cikkeket a lakberendezésről és lakásfelújításról, látogass el a Stilusneked.hu weboldalra!

Kapcsolódó cikkek

Kertészkedés februárban: Ezeket a zöldségeket vetheted!

Kertészkedés: Ezeket a zöldségeket vetheted!

Ha a talaj állapota megfelelő, nem fagyott, és nincs is felázva sem.

4 dísznövény, amely feldobja a kertet

4 dísznövény, amely feldobja a kertet

Ne feledkezzünk meg a jezsámenről sem.

Vízforraló tisztítása - tippek!

5 tipp, hogyan tisztítsa ki vízforralóját

A vízforralóval egyik gond az, hogy gyakran kell tisztítani a lerakódott vízkő miatt. Mi 5 tippet is adunk, hogyan tisztítsuk ki a vízforralót.