A zero waste életmód 5+1 alapelve!

A zero waste életmód forradalmat indított néhány évvel ezelőtt, ami most már több millió embert mozgat meg világszerte. A mindenki számára elérhető közösségi hálók, a folyamatos túlfogyasztásra való buzdítás automatikusan maga után vonja a hulladéktermelés növekedését. A témában úttörőnek számít az amerikai Bea Johnson, aki ennek az életmódnak a nagyasszonya. Bea egy olyan családanya, aki a nyugati, kényelmes életszínvonalon túl, látta a hosszútávú problémákat és mert változtatni rajtuk. Mrs. Johnson könyvet is publikált a témában, ahol gyakorlati útmutatókkal látja el olvasóit egy hulladékmentesebb élet reményében.
Környezettudatosság, hulladékcsökkentés, tudatos életmód - A zero waste hullám  5+1 alapelve

A zero waste életmód forradalmat indított néhány évvel ezelőtt, ami manapság már több millió embert mozgat meg világszerte. A műanyagok betiltásáért harcoló tömegek és az elrettentő tengeri felvételek a PET palackok bővületében, cselekedésre késztették az embereket. A ma már mindenki számára elérhetővé vált közösségi hálók, a folyamatos túlfogyasztásra való buzdítás automatikusan maga után vonja a hulladéktermelés növekedését. A témában úttörőnek számító nagykövet, Bea Johnson könyvet is írt az ezzel kapcsolatos gondolatairól. A zero waste életforma nagyasszonya ugyanolyan családanya, mint mindenki más, aki a nyugati, kényelmes élet színvonalon túl, látja a hosszútávú problémákat és mer változtatni is. Mrs. Johnson A Zero Waste Otthon címmel praktikus és gyakorlati útmutatókkal látja el olvasóit a hulladékmentesebb élet elérése reményében.

A drasztikus változtatások helyett olyan praktikákkal találkozhatunk a zero waste törekvések témájában és Bea könyvében is, amit bárki nagyon könnyedén, legnagyobb részt plusz anyagi befektetés nélkül képes megvalósítani, pusztán a tudatos hozzáállásával. A környezettudatos létnek vannak olyan alappillérei, amit érdemes jól megjegyezni, hiszen nagyon sok esetben nem attól lesz valaki környezetkímélő, hogy egyáltalán nem áll be a fogyasztók sorába, hiszen ez ma már egyáltalán nem kivitelezhető, hanem ehelyett próbál az alternatívák irányába elmozdulni és a halmozást visszaszorítani.

A Zero Waste életmód alapelvei:

Amikor valaki egy új életformát szeretne elkezdeni, akkor érdemes mindig lassan és apránként haladni a cél felé, hiszen így, az elején visszacsatolásként érkező apró pozitív élmények erőt adnak a hosszútávú cél szem előtt tartásában. Bár mostanság a zero életmód egy részről trenddé is vált, aki komolyan a tudatosság irányelvei szerint kezdi el űzni ezt a létformát, annak nem csak néhány hónapig fog fontos lenni a következőkben lejegyzett pontok. Ahhoz, hogy valaki elinduljon a mozgalom útján 5 nagyon fontos szabályt érdemes megjegyeznie és eszerint cselekednie.

  • Utasítsd vissza!

A legnagyobb probléma a nyugati jóléti berendezkedésben az, hogy folyamatosan halmozunk, aminek a következtében a hulladék mennyisége egyre csak nő. Gondoljunk csak bele, hogy egy-egy munkahelyi konferencia során mennyi fölösleges termékkel térünk haza ajándék gyanánt. Prospektusok, ingyen tollak, címkék, de ünnepekkor és nyaralás során is szintén előjönnek ezek a problémák. Egy újabb bólés tál a másod unokatestvértől és a hasonló esetek sora. Ezek ellen úgy tudunk védekezni, hogy egyszerűen nemet mondunk.

  • Csökkentsd!

Nagyon fontos szabály az, hogy amennyire az életmódunk engedi, csökkentsük a megvásárolni kívánt termékeink listáját. Szelektáljunk és vizsgáljuk meg, hogy mi is az, amit ténylegesen használunk, szeretünk és szükségünk van rá.

  • Gondold újra!

Az ember háztartásában számos olyan tárgy megtalálható, amelyeknek új funkciót lehet adni, ezáltal is felmérni és tudatosan kezelni a zero waste forradalmi eszméit.

  • Hasznosítsd újra!

Vannak olyan esetek, amikor már semmilyen formában nem lehet az adott terméket felhasználni vagy új funkcióval ellátni. Ilyenkor jöhet szóba az újrahasznosítás.

  • Komposztálj! ​

Az organikus hulladékok megfelelő elhelyezése is megoldást jelenthet, hiszen ezek táptalajt adhatnak az újabb növények számára is.

  • Javítsd meg!

Ez a pont az 5 alapelv kiegészítéseként jött létre és jóformán össze is lehetne vonni a gondold újra résszel. A hatalmas üzletláncok és cégek arra mennek leginkább rá, hogy minél hamarabb újra kelljen vásárolni adott termékeket, háztartási gépeket, ezáltal a fogyasztás száma nő, amivel egyenes arányosságban változik a bevételi források összege is.

A zero waste életmód elkezdése apró pici változtatásokon múlik . Ezek a törekvések olyan életszemléletet tudnak kialakítani, aminek köszönhetően egy olyan változáshullám indulhat el, ami az élet minden területén gyümölcsöző lehet. A tudatos gondolkodásunk túlmutathat a környezetünk védelmén és a felszívott tudásunkat több területen is hasznosítani tudjuk, nem mellesleg az anyagi stabilitás is pozitív változásként mutatkozhat a vásárlási szokásaink megreformálásával.

Kapcsolódó cikkek

Környezettudatosság, hulladékcsökkentés, tudatos életmód - A zero waste hullám  5+1 alapelve

A zero waste életmód 5+1 alapelve!

Hogyan éljünk környezettudatosan? A cikkben, ezzel kapcsolatban adunk ötleteket, tippeket.

Terjednek az utántölthető termékek

Terjednek az utántölthető termékek

A Head & Shoulders, a Pantene, a Herbal Essences és az Aussie termékek ezentúl újrafelhasználható alumínium palackokban és utántöltő tasakokban is kaphatók.

Napelem tervezés, napelem kivitelezés

Mire jó a napelem?

Ma már egyre többen ismerik és használják a napelemes rendszert. Ennek előnyeit mutatjuk be a cikkben.