Hogyan válasszunk babaházat gyermekünknek?

Minden babának szüksége van lakóhelyre, hiszen nekik is lakniuk kell valahol. Hiszen nem érezheti jól magát a bab az ágyon, a polcon, a szekrényben, vagy egy játéktárolóban... Kislányunk babáinak szüksége van egy csinos és praktikus babaházra.
Hogyan válasszunk babaházat gyermekünknek?

Erre netán a család kis hercegnője is rájött már, és rágja a család felnőtt tagjainak a fülét egy szép babaházért? Akkor nem marad más, mint örömet szerezni az apróságnak és meglepni egy szép, neki tetsző babaházzal.

Az én kislányom bizony nem felejti el naponta megemlíteni, hogy a babáinak is laknia kell valahol. Amikor rászólok, hogy a játékokat pakolja el, a babákat rakja fel a polcra a többi játékkal együtt, felhúzza az orrát és megkérdezi, hogy nekem hogy tetszene, ha a polcon kellene laknom?

Amilyen kicsi, a szája annál nagyobb... Hiába próbálom rábeszélni, hogy a babának teljesen jó a polcon, esetleg az ágyon is, semmi sem segít. Hajthatatlan, szerinte - mint bizonyára sok kislány véleménye szerint - a babának is házra van szüksége. Tehát nem marad más, mint beszerezni egy szép kis babaházat.

Milyen nehézséget okozhat egy babaház kiválasztása?

Gyerekjáték. Gondoltam én... Tévedtem.

Valamilyen babaházat kiválasztok és kész. A kislányom azonban nem volt velem egy véleményen. A válogatásban ő is részt akart venni, és itt kezdődött a mi babaház-kálváriánk. A babának ugyanis nemcsak házra van szüksége, de asztalra, székekre, szekrényekre, amiben elfér minden ruhája, továbbá edényekre és egy halom más dologra is.

Hogyan válasszunk tehát olyan babaházat, amely nemcsak a mi elképzelésünknek felel meg, de ne okozzon csalódást a majdani kis tulajdonosának se? Mik a fő tényezők, ami szerint válasszunk?

A babaház valóban jó kis játék, nemcsak a lányok, de meglepő módon a fiúk is szívesen játszanak vele, olykor akár órák hosszat képesek elfoglalni magukat.

Nem mindegy, hogy milyen korú gyermeknek szánjuk az áhított babaházat

A kisebb gyermekek számára elég egy egyszerűbb babaházat venni, három éves korig nem tartalmazhat apró elemeket, ezért a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, valamint a felhasznált anyagoknak is fokozott elvárásoknak kell eleget tenniük.

A nagyobb gyermekek már értékelni tudják, ha a babaház aprólékos, precíz kidolgozású, sok kiegészítővel, bútorokkal, függönnyel, garázzsal, felvonóval, stb. Nem hiányozhat a fésülködőasztal hajszárítóval, konyha tűzhellyel és edényekkel...

A nagyobb gyerekeknek akkor tetszik igazán egy babaház, ha mindent megtalálnak benne, pont mint egy valódi házban.

Tippünk: Ha a családnak van pl. üdülője, vagy sokat utazik, értékelni fogja az összecsukható babaházat, amely a szabadság alatt is leköti a gyermekek figyelmét.

Válasszon megfelelőt az alapanyagok közül

A babaházak többféle anyagból készülhetnek. Leginkább műanyagból vagy fából készült babaházakat találunk a piacon, ritkábban textilből gyátottakat.

· A fából készült babaházak időtállóak, viszont kevésbé részletes kidolgozásúak.

· A műanyag babaházak szép, aprólékos kidolgozásúak, könnyebbek, de egyben sérülékenyebbek is mint fa társaik. Előnyük, hogy vízzel tisztíthatók és könnyen áthelyezhetők.

· A textil babaházak puhák és könnyen tárolhatók. Az apró kiegészítők örömöt okoznak kis tulajdonosuknak.

A babaház mérete is fontos

A gyerekek sokszor órák hosszat játszanak a babaházzal. Föléhajolnak, leülnek mellé, a babákat ki- és beteszik. Vegye figyelembe gyermeke korát és magasságát, mikor játékot választ neki.

A kidolgozás minősége

Válasszunk stabil és ellenálló anyagból készült babaházat. Egy minőségi babaház nem borulhat fel játszás közben és nem sérülhet meg. Rendszeresen ellenőrizze a játék állapotát, hogy elkerülje gyermeke sérülését.

Kapcsolódó cikkek

A világ egyik leghasznosa találmánya, a bugyipelenka

A zuhanyfüggönyből készült műanyag alsóruhától a bugyipelusig

Ismered a pelenka történetét? Cikkünk a pelenka múltjába avat be.

Megoldások a kisbabák alvás problémáira

Megoldások a kisbabák alvás problémáira

Az egyik legfontosabb téma, ami a szülőket, babákat egyaránt érinti.

Babatorna gyakorlatok

Babatorna

A babáknak is szükségük van mozgásra, rendszeres tornára. A cikkben bemutatott könyvben különféle gyakorlatok szerepelnek, amelyeket a babáink is elvégezhetnek szülői segítséggel.