Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

A rendszeres takarítás hozzátartozik a mindennapi életünkhöz és a tökéletes komfortérzetünkhöz. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az otthonunkban, alapvető dolog a ragyogó tisztaság. Nem mindegy azonban, hogy mivel takarítunk, és mivel mossuk ki a poros függönyöket, használt textíliákat.
Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

Már dédanyáink idejében is tökéletes tisztaság uralkodott mindenütt, pedig akkor még a vegyszermentes házi praktikákat használták és azt osztották meg egymás között. Ahhoz, hogy megóvjuk környezetünket, újra fel kell fedezni ezeket a jól bevált házi szereket, amelyek legtöbbje szinte minden háztartásban megtalálható. A tisztítószerek közül sok olyan hazai márka közül választhatunk, amelyek biológiailag lebomló, környezetbarát alternatívát kínálnak (pl. Ecoclean).

Ezeknek a környezetbarát tisztítószerek többek között nagy előnye az is, hogy használatuk nem veszélyes sem a gyermekek, sem a háziállatok számára. Csak körül kell néznünk a kíméletes öko tisztítószerek gazdag választékában, és alaposan át kell gondolnunk, hogy mely termékeket részesítsünk előnybe.

Jól bevált háziszerek, melyek már a dédszüleink idejében is csodákat tettek

Ecet

Az egyik ilyen jól bevált, hagyományos tisztítószer az ecet, amely kiváló vízkőoldó hatással rendelkezik és így nagyon sok mindenre tudjuk használni. Ragyogóan megtisztítja a háztartási gépeket, mint például a kávéfőzőt, a vízforralót, a gőzvasalót, de a fürdőszobában (mosdókagyló, csaptelepek, csempe, WC, mosógép vízkőtelenítésénél) is remek szolgálatot tesz. Ezenkívül a konyhában csírátlanítja azokat a felületeket, amik élelmiszerrel érintkeznek. Éppen ezért ecetes vízzel ajánlott áttörölni a hűtőszekrényt, a konyhapultot és egyéb használati tárgyakat is. Előnye, hogy folt nélkül szárad, így ablakpucoláshoz is jól használható. Közömbösíti a kellemetlen illatokat (hagyma, cigaretta stb.), és távol tartja a molylepkéket is. A folttisztításban is remekel. Segít a gyümölcslé, a vörösbor és a tintafoltok eltávolításában és elűzi az atkákat is. Az ecet hatékony öblítő is, mivel nemcsak a vízkövet oldja ki az öblítővízből, de sterilizál és a ruhák színét is felfrissíti.

Szódabikarbóna

Az ecettel szemben a szódabikarbóna lúgos kémhatású. Nagyon sok területen tudjuk használni a takarítás során (súroló, zsíroldó, szagtalanító stb.), de ezenkívül a mosáshoz, a fehérítéshez, a folttisztításhoz és a sütéshez is kiváló.

Az ecettel is jól párosítható, mivel a két anyag találkozásakor szén-dioxid képződik és szabadul fel. Ezzel a makacs szennyeződéseket is fel tudjuk lazítani. Kisebb dugulásoknál is jól használható (a dugulás helyére szórjunk be a szódabikarbónát, majd utána öntsük rá az ecetet).

Sütőpor

A sütés mellett még számos más területen hasznosítható. A hűtőszekrénybe téve elűzi a szagokat és egyben remek súrolószer is a tűzhelyek tisztításánál. Eltávolítja a mosogatógépből áradó kellemetlen szagokat, ha sütőporral indítunk el egy üres programot. A párával szemben is hatékony eszköz. A párás helyeken érdemes egy kis tálban elhelyezni belőle, hogy magába szívhassa a nedvességet. Van, aki a szőnyegbe dörzsöli, hogy elűzze a házi kedvence erőteljesebb szagát.

Mosószóda

Foszfátmentes, a természetben is előforduló környezetbarát tisztítószer és mosószer. Egy erősebben lúgos anyag, amely főleg mosásnál alkalmazható. Jó azonban tudni, hogy általános vízlágyító, áztató-, zsíroldó és tisztítószer. Eltávolítja a fürdőszobában a vízkövet, a zsíros szennyeződéseket és a vécécsészében lerakódó feketepenészt. Kiváló zsíroldó a tűzhelyek és a sütők tisztításához. A ruhák mosásához is szokták használni, a mosópor egy részét helyettesítve, egyéb környezetbarát mosószerekkel kombinálva. A lefolyótisztításhoz szintén érdemes használni, ecettel vagy citromsavval keverve.

Citrom

Az ecethez hasonlóan a citrom is tökéletesen csírátlanít. Eltávolítja a vízkövet és a rozsdát. Az acél- és krómfelületeket, mint például a csaptelepeket is, érdemes citrommal átdörzsölni. A rézfelületek ápolásához szintén tökéletes megoldás.

Illóolajok

Az illóolajok az aromaterápiás hatásuk miatt ideális segítőtársaink a takarításban. A megfelelő hatás eléréséhez keverjünk fertőtlenítő hatású illóolajokat (mint például levendula, citrom, teafa) a házi tisztítószerekbe. A citrom illóolaja kifogástalan zsíroldó is egyben.

Kapcsolódó cikkek

Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

Tavaszi öko nagytakarítás a tudatosság jegyében

Már dédanyáink idejében is tökéletes tisztaság uralkodott mindenütt, pedig akkor még a vegyszermentes házi praktikákat használták és azt osztották meg egymás között

Bojler szerelés fix áron Budapesten és vonzáskörzetében

Bojler szerelés fix áron Budapesten és vonzáskörzetében

Bojler javítás és csere, ha igazán kell a segítség.