7 dolog, amit nézz meg egy whiskysüvegen vásárláskor!

A tökéletes whisky megtalálása nem könnyű folyamat, de hogy ne érjen csalódás, segítünk egy kicsit.
7  dolog, amit nézz meg egy whiskysüvegen vásárláskor!

7 dolog, amit nézz meg egy whiskysüvegen vásárláskor!

Ha nem vagy tapasztalt whisky ivó, akkor is vásárolhatsz egy-egy üveggel ebből a mennyei italból, hogy végre felfedezd, és aztán szerelembe ess vele. A tökéletes whisky megtalálása nem könnyű folyamat, de hogy ne érjen csalódás, segítünk egy kicsit. Ha már tudod, hogy milyen márkát szeretnél vásárolni, akkor eláruljuk, hogy mi az a hét dolog, amit érdemes megnézni a whisky üvegjén, mielőtt a kosaradban landol!

  1. Van rajta korhatár jelzés?

Ha egy whisky nem rendelkezik a korhatár besorolással, akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy az alkohol 3 - 9 év közötti életkorú. Miközben próbálkoznak néhányan kilógni az életkor megjelölése elől létrehoztak egy NAS osztályt (No Age Statement). Ezek a jelzés nélküli palackozással árult whiskyk néha túlértékeltek.

  1. Milyen típusú skót whiskyről van szó?

A skót whiskynek 5 különböző kategóriája van és minden kategóriában találunk fenomenális lehetőségeket. Íme a választék, aztán már csak rajtad múlik, hogy melyik veszed le a polcról:

Egy féle malátából készült whisky (single malt) Ez a whisky egyetlen lepárlóüzemben készült 100% malátából. Az egyedülálló malátából készült italokat a legmagasabb minőségű skót whiskynek ismerik el.

Kevert maláta (blended malt): Ez a whisky 100% malátából készült, de két vagy több lepárlóüzemben

Egységes gabona (single grain): Ha egy skót whiskyt nem malátából készítenek, akkor az jogszerűen „gabona whisky” nevet kapja, holott lehet hogy 99%-ban kukorica, vagy búza. Sajnos a gabonát alulértékelik, pedig sokféle jó gabona whisky kapható.

Kevert gabona (blended grain): A kevert malátához hasonlóan ez is búzából vagy kukoricából készült whisky, amit két vagy több lepárlóüzemben állítanak elő.

Vegyes whisky (blended): A maláta whisky és a gabona whisky keveréke két vagy több lepárlóüzemben készült és ez talán a világ leggyakoribb whiskyje. Ahol a gabona whiskyt ipari mennyiségben állítják elő, az sokszor keserű, így egy kicsit lágyítják a maláta whisky hozzáadásával.

  1. Van információ az üvegen az érlelésről?

A skót whiskyk 99%-a érlelődik más ital gyártásából származó hordókban, és néhány üvegen jelölik azt, hogy milyen hordóban érlelték az adott italt.

Az amerikai tölgy hordót mindig ex-bourbonként jelölik, és ez egy krémesebb és könnyedebb fajtát jelez már kóstolás előtt. A sherry hordókban érlelt whiskyket PX, Fino, vagy Oloroso kifejezésekkel is jelölik. Ezek gyümölcsösebb ízhatást adhatnak az italnak.

Azt is jelölik az ital üvegén, hogy első kitöltésből származik-e az adott palack vagy sem. Ha elsőből, akkor érdemes megvenni, mert ez finomabb, mint a többi jelöletlen palack.

  1. Vannak rajta kóstolói jegyzetek?

A skót whiskys palackokon sokszor vannak jegyzetek, amik segítenek abban, hogy milyen ízélmény vár ránk. Mivel az alkohol kóstolók legtöbbször „orr” tehát szaglás és az „íz” ízlelés élménnyel mutatnak utat a vásárlóknak, így ezek a jelzéseket kell keresned a palackon. Minél részletesebb a kóstolói jegyzet, annál jobb whiskyt tartasz a kezedben.

Ha egy whisky füstös, akkor gyakran látni fogsz a csomagoláson „tőzeg” vagy „füst” szavakat,. Minél füstösebb egy whisky, biztos, hogy ott lesz a kóstolói jegyzetben az a szó, hogy „bonfire”.

  1. Mi az alkoholtartalma?

Ha egy whisky 40-50% alkoholtartalmú, azt jelenti, hogy a whiskyhez a palackozás előtt vizet adtak. 51+% jelenti azt, hogy a whisky „hordószilárdságú” és hogy további víz hozzáadása nélkül palackozták. Ne feledd, hogy sok régi (25+ évnél régebbi) hordószilárdságú whiskyk sokszor 50% alá esnek, de ez nem von le az ital értékéből.

A magasabb alkoholtartalom nem jelzi a minőséget, de érdemes erősebb %-os whiskyt venni, és otthon vízzel hígítani a tökéletes ízélmény miatt.

Az alkoholtartalom nem a minőség mutatója, hiszen csodás whiskyket lehet kóstolni 40% alatt is.

  1. Mesterségesen színezett vagy hidegen szűrt?

A legtöbb skót whiskyt (még a legjobbakat is) mesterségesen színezik, és sokszor hidegen leszűrve – ez főként a 46% alatti whiskykre vonatkozik). A karamell színezés (e150) hozzáadásával a whisky sötétebbé válik, ezért vonzóbb az emberek számára. Viszont a színezés nem minőségi mutató!

Sok üvegen feltüntetik, hogy nem tartalmaz az ital mesterséges színezéket, de azzal sincs baj, ha színezik az italt, ez szerencsére nem von le semmit sem az értékéből!

  1. Melyik régióból származik az ital?

A szakértők szeretik tudni, hogy egy-egy ital melyik tájegységről származik. Ahogy a bornál, itt is vannak régiók, és ezek szerint különböző ízeket lehet megkülönböztetni. Történetileg a skót whiskyk ebből az 5 régióból származnak: Highlands, Lowlands, Speyside, Campbeltown, Islands. Minden régió saját ízzel rendelkezik, és gyakran az üzletekben is külön árulják a különböző helyekről származó whiskyket

Kapcsolódó cikkek

Csak 60 fok feletti mosásnál pusztulnak el a baktériumok

Csak 60 fok feletti mosásnál pusztulnak el a baktériumok

A mosógép ideális élőhely a baktériumok számára, ezért legalább havonta egyszer vagy kétszer futtasson végig egy 60 fokos programot. Így a magasabb hőfok a kórokozó mikroorganizmusokat megbízhatóan elpusztítja.

Jobb hőérzet, láthatatlan fűtési rendszer

Jobb hőérzet, láthatatlan fűtési rendszer

Az év bármely szakában élvezhetjük a nap melegét az otthonunkban is.