ÖKO takarítás - 4 egyszerű lépés az egészségesebb otthonért

Bár a reklámok azt próbálják elhitetni velünk, hogy a háztartásnak steril tisztának kell lennie, és minden baktériumot és vírust el kell pusztítani, az orvosok véleménye egészen más. A szakértők szerint csak orvosi tanácsra használjunk felületi fertőtlenítőszereket, különben a különböző vegyszerekkel történő tisztítás nemcsak a pénztárcánkat fogja leterhelni, hanem az egészségünkre nézve is kontraproduktív lehet.
ÖKO takarítás - 4 egyszerű lépés az egészségesebb otthonért

Sok tisztítószer, amelyet rutinszerűen használunk otthonunkban, allergiás reakciókat okozhat. Ezek nagyon gyakran úgynevezett dyshidrotikus ekcémaként jelentkeznek, amikor is viszkető hólyagok képződnek, különösen az ujjakon és a tenyéren. A statisztikai hivatal adatai szerint az atópiás ekcéma, amelyet általában a vegyi anyagok, különösen a tisztítószerekben található mesterséges illatanyagok súlyosbítanak vagy akár ki is váltanak, jelenleg a gyermekek mintegy 30%-át érinti Európában.

Ezenkívül a fertőtlenítőszerek és a mosó- és tisztítószerek hatóanyagai az ember számára hasznos baktériumokat is elpusztítják, így tartósan gyengítik immunrendszerünket. Végül, de nem utolsósorban ezek az anyagok károsak a környezetre.

Mindezen okok miatt egyre nagyobb az érdeklődés az öko takarítás iránt, amely segít az egészséges háztartás kialakításában.

Milyen környezetbarát tisztítószert válasszunk?

A következő 4 tippünk jót tesz a pénztárcának, egészségnek, környezetnek és persze tisztává varázsolja az otthonod.

1. A por állagú tisztítószerek a nyerők

A spray és folyékony tisztítószerek kedvelőinek valószínűleg most egy kicsit csalódást fogunk okozni. Ha te magad vagy családtagjaid atópiás ekcémában szenvedtek, és az egészséges életmód kialakítása vezetett a környezetbarát takarításhoz, akkor mindenképp por állagú tisztítószereket válasz.

Legyen szó takarításról vagy testápolásról, mindkét esetben igaz, hogy a folyékony termékek tartósítószereket tartalmaznak, különben víztartalmuk miatt megromlanának. Minél több anyagot tartalmaznak az egyes készítmények, annál nagyobb az esélye, hogy valamelyik allergiás reakciót vált ki. A biotermékek esetében a természetes tartósítás általában drága, ezért például a folyékony mosógélek kicsit drágábbak, mint a mosóporok.

2. A rövidebb jobb

Ezzel elérkeztünk a következő ponthoz, amely az összetétel. Ha bizonytalan vagy és nem ismered a kémiai neveket, részesítsd előnyben a legrövidebb összetételű, tehát a legkevesebb anyagot tartalmazó termékeket. Egy biotermék általában legfeljebb 5 összetevőt tartalmaz, és összetételét egy laikus is megértheti.

3. Figyelj a tanúsítványokra

A jogszabályok meglehetősen lazák a tisztítószerek címkézését illetően. Előfordulhat, hogy a termékismertetőkön vagy címkéken olyan szavakat látsz, mint a ''természetes'', ''környezetbarát'' vagy ''gyermekeknek alkalmas'', még olyan termékeken is, amelyek összetételüket tekintve biztosan nem 100%-ig környezetbarátok.

Ha biztosra akarsz menni, javasoljuk, hogy elsősorban a tanúsítványokat vedd szemügyre. A valóban biotermékek csomagolásán két fő tanúsítvány szerepel, nevezetesen az EcoControl és az Eco Garantie, és gyakran a Vegan Society tanúsítvánnyal is találkozhatsz.

4. A kevesebb több

Ha öko takarításra váltasz, biztos lehetsz abban, hogy hely szabadul fel a polcokon. Végül is nem lesz többre szükséged, mint mosóporra fehér és színes ruhákhoz, kemény víz esetén pedig ecetre, mint természetes vízlágyító.

Szükséged lesz továbbá mosogatószerre vagy tablettákra a mosogatógépbe, egy univerzális tisztítószerre, amelyet elsősorban a padló, a konyhapult vagy a fürdőszoba tisztítására fogsz használsz, valamint egy intenzív tisztítószerre a makacsabb szennyeződésekre.

Mindehhez azt javasoljuk, hogy mindig legyen otthon szódabikarbóna és ecet. Nagyon egyszerűen fogalmazva, a szóda lúgos környezetet hoz létre, amelyben a baktériumok és vírusok egy része nem tud életben maradni, az ecet pedig savas környezetet hoz létre, amely elpusztítja a baktériumok és vírusok másik részét. Ha takarításkor felváltva használod ezt a két anyagot, nem kell aggódnod amiatt, hogy a hűtőszekrényben vagy a mosogatóban elszaporodnak a baktériumok.

Kapcsolódó cikkek

Szennyezik a vizet a golflabdák

50 000 golflabdát halásztak ki a tengerből

Sokan szeretnek golfozni, azonban még a golflabdák is károsan hatnak a környezetünkre.

Ezeket tedd a bolygónkért! | Április 22. a Föld napja 2024 | Nyári gyerektábor 2024 | Tábor 2024 | Bentlakásos tábor 2024 | Ottalvós tábor 2024

Ezeket tedd a bolygónkért! | Nyári gyerektábor

A Föld napját 1970, Magyarországon pedig 1990 óta ünnepeljük.

Napelem tervezés, napelem kivitelezés

Mire jó a napelem?

Ma már egyre többen ismerik és használják a napelemes rendszert. Ennek előnyeit mutatjuk be a cikkben.