3 leggyakoribb rutin fogászati beavatkozás

Sokunknak a fogorvos szó hallatán borsózik a hátunk, a rendelőbe lépve a fúró hangja szinte már rögtön indokolja, hogy sarkon forduljunk az ajtóban.
3 leggyakoribb rutin fogászati beavatkozás

Azonban cseppet sem kell félnünk, hiszen a fogászati rendelőkben számos eljárás már rutin beavatkozásnak számít, mint például a foghúzás, bölcsességfog műtét és a gyökérkezelés. Ezeket a beavatkozásokat szinte nap, mint nap elvégzik a fogorvosok, így az évek során magas szintű tudásra és szakmai tapasztalatra tettek szert. Cikkünkben bemutatjuk, mit érdemes tudni ezekről a rutin fogászati beavatkozásokról.

Foghúzás

Kettétört fog, fogszuvasodás vagy sikertelen gyökérkezelés esetén, amikor a saját fog már nem megmenthető, az egyetlen lehetőség a foghúzás. A beavatkozás során helyi érzéstelenítésben részesülnek a páciensek, így fájdalmat csak elvétve, nagyon gyulladt fog esetén érezhetünk. A foghúzás lehet fogászati és szájsebészeti beavatkozás attól függően, hogy milyen súlyos esettel állunk szembe. A beavatkozást követően fontos kerülni a tejtermékek fogyasztását és a dohányzást, ne öblögessük szánkat, valamint figyeljünk a megfelelő szájhigiéniára.

Bölcsességfog műtét

Ha kevésbé vagyunk szerencsések, bölcsességfogunk már 17-18 éves korunktól kezdve megkeserítheti mindennapjainkat. Leggyakrabban a fogak torlódását okozza, ha ferdén nő ki, de nyomhatja a mellette lévő fog gyökerét is. Megkülönböztetünk bölcsességfog húzást, ami akkor történik, amikor a fog legalább 90%-ban előbújt, és bölcsességfog műtétet, amire akkor kerül sor, ha a fog csak részben, vagy egyáltalán nem tört elő. Ne várjunk a beavatkozással addig, amíg fogunk gyulladt, szuvas lesz! Egy gyors panorámaröntgen fényt deríthet arra, hogy problémát okozhat-e bölcsességfogunk a jövőben, így időben megkímélhetjük magunkat a kellemetlenségektől.

Gyökérkezelés

A harmadik leggyakoribb beavatkozás a gyökérkezelés, ami lüktető, spontán fájdalom esetén, fogszabályzás miatt elhalt fog, fogcsiszolás vagy ütés következtében válik szükségessé. Ha rendszeres fogászati kontrollon veszünk részt, a kezelés szinte alig jár fájdalommal, hiszen a tüneteket már a kezdeti fázisban észlelhetjük. A gyökérkezeléshez általában két vagy több alkalom szükséges, így a beavatkozás során figyelnünk kell arra, hogy az ideiglenes tömést ne terheljük, lehetőség szerint rágjunk a másik oldalon.

Összegzés

Az említett fogászati beavatkozások nagy része fájdalom nélkül jár, ha időben észrevesszük a jelentkező tüneteket. Többek között ezért is kiemelten fontos a rendszeres fogászati kontroll, hiszen ennek köszönhetően elkerülhetők a krónikus betegségek, gyulladások kialakulása. Fordítsunk kellő időt egészségünkre, hiszen nem csak terhesség alatt kötelező a fogászati szűrővizsgálat!

Kapcsolódó cikkek

Pilates: az egészségmegőrzés és a testi jólét kulcsa

Pilates: az egészségmegőrzés és a testi jólét kulcsa

Összeszedtük, mi mindent érdemes tudni erről az egyedi mozgásformáról.

Miért éri meg házhoz rendelni az egészséges ételeket?

Miért éri meg házhoz rendelni az egészséges ételeket?

A Fitfoodwaynél vega, low carb és izomépítő lehetőséget is találsz

Néhány egyszerű lépésben csökkenthető a húsfogyasztás

Néhány egyszerű lépés, hogy csökkenteni tudd a húsfogyasztásodat

Több oka is lehet, hogy visszafognád a húsfogyasztásodat. Környezettudatosság, egészségügyi megfontolás, vagy csak a spórolás gondolata indított el az úton, nem számít, menni fog.