Foglalkozások bemutatása: gyógymasszőr

A gyógymasszőr 3 legfontosabb tevékenységi területe
Foglalkozások bemutatása: gyógymasszőr

Mivel is foglalkozik egy gyógymasszőr? A gyógymasszőr egészségügyi intézményekben, a szakorvosi utasításra és felügyelete mellett, diagnózisa alapján, gyógymasszázst, betegségspecifikus gyógymasszázst, nyirokmasszázst, passzív kimozgatást és reflexzóna masszázst végez. Csapatban dolgozva támogatja az orvos munkáját, együttműködik a gyógytornásszal, a fizikoterápiás szakasszisztenssel a betegek gyógyulása, rehabilitációja és pihenése érdekében. Fizikai közérzetjavító, frissítő masszázst nyújt, hidro - és balneoterápiás kezeléseket végez fürdőben, wellness részlegeken.


A gyógymasszázs képzés céljai

A gyógymasszázs képzés célja nem más, mint olyan szakembereket képezni, akik megfelelő elméleti ismeretekkel és gyakorlati készségekkel rendelkeznek, akik alkalmasak a munkaterületükhöz illeszkedően önállóan, illetve útmutatás alapján felelősségteljes munkát végezni. A jó gyógymasszőr holisztikus szemlélettel, korszerű elméleti ismerttel és gyakorlati készségekkel rendelkezik, aki alkalmas gyógymasszázs végzésére, illetve sportegyesületi teamben sportmasszázs szakszerű kivitelezésére.

A gyógymasszőröknek különböző munkavégzési területeken helyt kell állniuk, hiszen nem elég csak elméletben jónak lenniük, gyakorlati készségekkel és más képességekkel is rendelkezniük kell, hogy a munkájukat maximálisan el tudják végezni. Melyek ezek a területek? A következőkben, ezeket a területeket soroljuk fel.

A gyógymasszőr társas kompetenciái

Kérdezhetnénk, hogy milyen egy jó gyógymasszőr? Elmondható, hogy segítőkész és nagyszerű kapcsolatteremtő készséggel rendelkezik. A jó gyógymasszőr tömören és egyszerűen fogalmaz, illetve a kérdései hatékonyságot sugallnak. A tarsolyában nem csak a tolerancia, hanem az empátia is megtalálható.

A páciensekkel kapcsolatos feladatok

A gyógymasszőr nem csak betegmegfigyelést, hanem a páciensek állapotát is felméri. Ezen túl elsősegélynyújtási feladatokat is el kell látnia, úgy, mint sérülések ellátása, elektromos és hőártalom okozta balesetek megelőzése és ellátása, újraélesztés, vércukor és vérnyomás eltérések felismerése. A gyógymasszőrnek a higiénés szabályokat is be kell tartania, különös tekintettel a biológiai kockázati tényezőkre, mindemellett a betegjogokat és a betegbiztonságot is be kell tartania. A gyógymasszőr részt vesz a beteg rehabilitációban és elsősegélyt is nyújt. Minden olyan ismeretet – anatómiai, élettani és alapvető klinikai ismeretek – amelyeket elsajátított, a gyakorlatban is tudnia kell alkalmazni.

A gyógymasszőr és a masszázs

A gyógymasszőröknek sokféle masszázs típust meg kell tanulniuk és ezeket tudniuk is kell alkalmazni. Ilyen a frissítőmasszázs, melynek során a svédmasszázs alapfogásait (simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, rezegtetés) alkalmazza és mindezt különféle vívőanyagok (szappan, talcum, krém, olaj) használatával teszi.

A gyógymasszőr a teljes test és az egyes testtájak masszírozásában is profi és a különféle masszázsfajtákat is tudnia kell alkalmazni, úgy, mint hammam, zuhany alatti, cellulit, méz, csokoládé, szárazkefe és vízalatti vízsugármasszázs.

A gyógymasszőr megismeri az aromaterápiás masszázs csínját és bínját, de tud szegmensmasszázst, kötőszöveti masszázst, perioszteális és nyirokmasszázst is végezni.

A gyógymasszőr által végzett kezelések

A gyógymasszőr nem pusztán masszíroz, hanem a betegek rehabilitációját elősegítő kezeléseket is végez. Alkalmaz balneo és hidroterápiás kezeléseket, azaz alkalmaz pakolásokat, lemosásokat, dörzsöléseket, gyógyszeres és gyógynövényes fürdőkezeléseket. A kompetenciájába tartoznak a szénsavas fürdőkezelések, a hőlégkamra, a gázkamra, a szauna és az iszapkezelések elméleti ismerete és gyakorlati alkalmazása is. A repertoárjában szerepel még a súlyfürdő és a trakciós kezelés, illetve a gyógymasszőr, a gyógyvizes ivókúrát is alkalmazhatja.

Kapcsolódó cikkek

Ápold a fejbőröd rizsvízzel.

Rizsvíz: a természetes beauty trükk

A természetes módszer hívei örülhetnek a rizsvíznek, amely csodás hatással van a hajra és a fejbőrre.

Fogfehérítés: mit tegyél és mi az, amit semmiképpen?

Fogfehérítés: mit tegyél és mi az, amit semmiképpen?

Otthon is fehéríthetjük a fogainkat, de nem mindegy, hogy mivel tesszük.

Néhány egyszerű lépésben csökkenthető a húsfogyasztás

Néhány egyszerű lépés, hogy csökkenteni tudd a húsfogyasztásodat

Több oka is lehet, hogy visszafognád a húsfogyasztásodat. Környezettudatosság, egészségügyi megfontolás, vagy csak a spórolás gondolata indított el az úton, nem számít, menni fog.