Foglalkozások bemutatása: gyógymasszőr

A gyógymasszőr 3 legfontosabb tevékenységi területe
Foglalkozások bemutatása: gyógymasszőr

Mivel is foglalkozik egy gyógymasszőr? A gyógymasszőr egészségügyi intézményekben, a szakorvosi utasításra és felügyelete mellett, diagnózisa alapján, gyógymasszázst, betegségspecifikus gyógymasszázst, nyirokmasszázst, passzív kimozgatást és reflexzóna masszázst végez. Csapatban dolgozva támogatja az orvos munkáját, együttműködik a gyógytornásszal, a fizikoterápiás szakasszisztenssel a betegek gyógyulása, rehabilitációja és pihenése érdekében. Fizikai közérzetjavító, frissítő masszázst nyújt, hidro - és balneoterápiás kezeléseket végez fürdőben, wellness részlegeken.


A gyógymasszázs képzés céljai

A gyógymasszázs képzés célja nem más, mint olyan szakembereket képezni, akik megfelelő elméleti ismeretekkel és gyakorlati készségekkel rendelkeznek, akik alkalmasak a munkaterületükhöz illeszkedően önállóan, illetve útmutatás alapján felelősségteljes munkát végezni. A jó gyógymasszőr holisztikus szemlélettel, korszerű elméleti ismerttel és gyakorlati készségekkel rendelkezik, aki alkalmas gyógymasszázs végzésére, illetve sportegyesületi teamben sportmasszázs szakszerű kivitelezésére.

A gyógymasszőröknek különböző munkavégzési területeken helyt kell állniuk, hiszen nem elég csak elméletben jónak lenniük, gyakorlati készségekkel és más képességekkel is rendelkezniük kell, hogy a munkájukat maximálisan el tudják végezni. Melyek ezek a területek? A következőkben, ezeket a területeket soroljuk fel.

A gyógymasszőr társas kompetenciái

Kérdezhetnénk, hogy milyen egy jó gyógymasszőr? Elmondható, hogy segítőkész és nagyszerű kapcsolatteremtő készséggel rendelkezik. A jó gyógymasszőr tömören és egyszerűen fogalmaz, illetve a kérdései hatékonyságot sugallnak. A tarsolyában nem csak a tolerancia, hanem az empátia is megtalálható.

A páciensekkel kapcsolatos feladatok

A gyógymasszőr nem csak betegmegfigyelést, hanem a páciensek állapotát is felméri. Ezen túl elsősegélynyújtási feladatokat is el kell látnia, úgy, mint sérülések ellátása, elektromos és hőártalom okozta balesetek megelőzése és ellátása, újraélesztés, vércukor és vérnyomás eltérések felismerése. A gyógymasszőrnek a higiénés szabályokat is be kell tartania, különös tekintettel a biológiai kockázati tényezőkre, mindemellett a betegjogokat és a betegbiztonságot is be kell tartania. A gyógymasszőr részt vesz a beteg rehabilitációban és elsősegélyt is nyújt. Minden olyan ismeretet – anatómiai, élettani és alapvető klinikai ismeretek – amelyeket elsajátított, a gyakorlatban is tudnia kell alkalmazni.

A gyógymasszőr és a masszázs

A gyógymasszőröknek sokféle masszázs típust meg kell tanulniuk és ezeket tudniuk is kell alkalmazni. Ilyen a frissítőmasszázs, melynek során a svédmasszázs alapfogásait (simítás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, rezegtetés) alkalmazza és mindezt különféle vívőanyagok (szappan, talcum, krém, olaj) használatával teszi.

A gyógymasszőr a teljes test és az egyes testtájak masszírozásában is profi és a különféle masszázsfajtákat is tudnia kell alkalmazni, úgy, mint hammam, zuhany alatti, cellulit, méz, csokoládé, szárazkefe és vízalatti vízsugármasszázs.

A gyógymasszőr megismeri az aromaterápiás masszázs csínját és bínját, de tud szegmensmasszázst, kötőszöveti masszázst, perioszteális és nyirokmasszázst is végezni.

A gyógymasszőr által végzett kezelések

A gyógymasszőr nem pusztán masszíroz, hanem a betegek rehabilitációját elősegítő kezeléseket is végez. Alkalmaz balneo és hidroterápiás kezeléseket, azaz alkalmaz pakolásokat, lemosásokat, dörzsöléseket, gyógyszeres és gyógynövényes fürdőkezeléseket. A kompetenciájába tartoznak a szénsavas fürdőkezelések, a hőlégkamra, a gázkamra, a szauna és az iszapkezelések elméleti ismerete és gyakorlati alkalmazása is. A repertoárjában szerepel még a súlyfürdő és a trakciós kezelés, illetve a gyógymasszőr, a gyógyvizes ivókúrát is alkalmazhatja.

Kapcsolódó cikkek

A napi meditáció előnyei - hogyan javíthatja az életét

A napi meditáció előnyei - hogyan javíthatja az életét

A meditációt régóta a nyugalom és a spiritualitás érzésével hozzák összefüggésbe. De meglepő módon számos más módon is javíthatja az életedet. Íme, csak néhány előny, amit a rendszeres napi meditációs gyakorlatból profitálhatsz.

Fogászat.hu a fogászati gyűjtőportál

Fogászat.hu a fogászati gyűjtőportál

A fogászat.hu megálmodói egy olyan webfelületet hoztak létre, ami egyetlen felületen gyűjti össze Magyarország fogászati rendelőit.

Az énidő fontossága

Az énidő fontossága

Az énidő kifejezés manapság nagyon elterjedt, szinte bármilyen téma kapcsán felmerülhet.