Mexikó

Mexikó, a hétköznapi rúdtáncosok és cuki csivavák országa.
Mexikó - érdekességek - csivava, tortilla, tequila, rúdtánc fesztivál

Mexikói zászló
A mexikói zászló a zöld-fehér-vörös színekből áll. A zöld a Spanyolországtól való függetlenséget ábrázolja, vagy a reményt, a fehér a vallást vagy a katolikus egyházat, a vörös a mexikói függetlenséget kivívó hősök egységét. A zászló közepe a Tenochtitlán alapítására utal, az volt az aztékok fővárosa, 1325-ben alapították, a mai főváros, Mexikóváros helyén.

Urban Pole Dance Day
Minden évben júniusban ünneplik. Ekkor ezernyi aktív rúdtáncos lepi el az utcákat, és utcatáblákon, játszótereken, buszokon mutatják be a sportágat.

Csivava
Ez a kutyafajta Paris Hiltonnak is köszönheti az ismertségét, Tinkerbell névre hallgató csivijét élő ékszerként használta. Chihuahua egy állam Mexikóban, fővárosát is így hívják. Picike kutya: 22 cm-es vállszélesség, 3kg. A csivavák a techichi kutyafajta (akit régen áldozati kutyának használtak) leszármazottai.

Speedy Gonzalez
A leggyorsabb egér Mexikóban az 1955-ben született rajzfilmhős, Speedy Gonzales.

Mexikói repülőtér
2015-ben megkezdték a mexikóvárosi repülőtér felújítását, Norman Foster tervei alapján. 50 évig fognak építkezni. 120 millió utast tud majd kiszolgálni az új repülőtér, négyszer annyit, mint a mai.

Mexikói nyaralás
Mexikó legjobb hoteljei a Riviera Maya -n találhatók, illetve a Yucatán-félsziget belső részén. Yucatán az agávénak (növény, spárgaféle) köszönheti felemelkedését, a 19. században. Szizálkender készül ugyanis belőle. Manapság is sok hacienda van, bár párat közülük már hotellé alakítottak át, megőrizve a gyarmatosítás korának hangulatát.

Merida városától délre található a gyönyörű Hacienda Temozon. Nem csak 48 méteres medencéje miatt jó választás, hanem mert egy jelentős maja város-maradvány, Uxmal is a közelében található.

Tortilla
A mexikóiak nemzeti étele, naponta kerül az asztalra. A kukorica már az i.e. 4. században fő tápláléknak számított itt. Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. Ma a gabonafélék közül kukoricából termesztenek a legtöbbet a világon. Amióta az USA felfedezte bioetonol célokra, a benzin alternatívájaként, igencsak felment az ára. Emiatt volt is 2007-ben egy tortilla-forradalom, tömegek mentek az utcára.

Tequila
Évente 261 millió liter tequilát állítanak elő a mexikóiak. Csak azok az agavé italok nevezhetők tequilának, amik Tequila város körüli régióból származnak. 70%-át exportra termelik. 900 különféle tequila márka van. 16. század óta állítják elő.

Michelada
A michelada egy mexikói ital. Sörből, zöldcitromléből, sóból, fűszerekből áll. Ezt szokták inni a mexikóiak egy átbulizott éjszaka után, mert állítólag jó fejfájásra.

Mexikói szállások

Utasbiztosítás ajánlott Mexikóba

Kapcsolódó cikkek

Engelberg, avagy hogy kerül Bollywood Svájcba

Engelberg, avagy hogy kerül Bollywood Svájcba

A négyezres svájci faluba nyaranta 50 000 indiai érkezik.

Hajdúszoboszló – nem véletlenül van a legjobb nyaralóhelyek között

Hajdúszoboszló – nem véletlenül van a legjobb nyaralóhelyek között

Hajdúszoboszlón mindig jól érezhetjük magunkat. Mutatjuk is, hogy miért!

Az online kaszinók jobbak, mint a személyesen látogathatók?

Az online kaszinók jobbak, mint a személyesen látogathatók?

Valószínűleg benned is felmerült már a kérdés, ha valaha jártál kaszinóban, de nem próbáltad ki az online változatot belőle, hogy vajon milyen egy online kaszinó.